+36/32-468-485 titkarsag@matraszolos.hu
Oldal kiválasztása

Bemutatkozik Mátraszőlős, ahol lehetőségeket kell találni mindenkinek

A közösséget erősítené Mátraszőlős új polgármestere, hiszen egy jól működő falu életében elengedhetetlen, hogy a helyiek fontosnak érezzék magukat.

Több fejlesztés és kezdeményezés megvalósítását tervezi a jövőben Nagy Ádám, Mátraszőlős új polgármestere. Mint mondta, az elmúlt időszakban a megújuló energia forrásait használták ki leginkább a településen.

Több száz napelemet létesítettek a faluban, amelyek az önkormányzat tulajdonában lévő épületeknek biztosítanak áramellátást. Egy kisebb napelempark a későbbiekben az orvosi rendelőt látja el árammal és fűtéssel – mondta Nagy Ádám. Hozzátette: a vidékfejlesztési program keretében zúzott kőburkolatot kapott az egyik mezőgazdasági út, amely a hétvégi házakhoz vezet. Továbbá iparosítják a falu egyik mezőgazdasági területét is, amelyre több mint százmillió forint támogatást nyert el az önkormányzat. Itt bevezetik majd a vizet és a szennyvizet, a munkálatok a közelmúltban már el is kezdődtek.

Nagy Ádám azt is elmondta: több kisebb mellékutat szilárd burkolatúvá tennének, és a helyi közösséget is erősítenék.

– Azt tapasztaltam, hogy az elmúlt időszakban nem fordítottak elég energiát a közösség építésére. Szeretném, hogy minden korosztály megtalálja a számára legjobb lehetőséget a településen. Egy olyan közösségi színtér létrehozása a cél, akár pályázati úton, ahol minden generáció találkozhat, és megtalálja a legjobb kikapcsolódást a maga számára – közölte a polgármester.

A falu vezetője kiemelte: szeretné összekovácsolni a helyieket, hiszen egy település életében elengedhetetlen, hogy a lakosok érezzék, hogy ők is fontosak. Éppen ezért több rendezvény megvalósítását is tervezik a Magyar Falu Program keretében, amelyek a közösséget szolgálják majd.

Nagy Ádám végül kitért arra is, hogy sajnos pár évvel ezelőtt bezárták a helyi általános iskolát. Ezt mindenképpen szeretné valamilyen formában újraindítani. Az első négy tagozatot megpróbálják visszahozni, de ehhez nagy összefogásra van szükség.

További cél, hogy az egyházi tulajdonban lévő parókia épületét korszerűsítsék a Magyar Falu Programban, hiszen ez ifjúsági szállóként is működik, és jelenleg nem felel meg a kor elvárásainak, ezért nagy szükség van a felújítására.

Turistákat vár a megújult kápolna

Megkérdeztük: Mi a véleménye Mátraszőlősről?

Csillár Istvánné: – Ide születtem, és nagyon szeretek Mátraszőlősön élni. Nagyon örülök, hogy új polgármester és képviselő-testület lett a településen, amelyet már régóta vártam, mert eddig nem igazán volt összetartás a faluban. Várom, hogy végre felemelkedhessen a település, és ehhez igen nagy szükség van a helyiek összefogására mindenki részéről.

Tóth Dezsőné Katalin: – A településen születtem, azóta is itt élek a családommal és itt is dolgozom. Nagyon szép ez a falu, csodálatos a környezet, ami körbevesz minket. Friss a levegő és nyugodt a légkör, s ez nagyon sokat jelent számomra. Bízom az új polgármesterben, örülök, hogy megválasztották, remélem, a jövőben sok kezdeményezés megvalósulhat.

Tóth Róbertné: – Mátraszőlősön születtem, és sosem vágyódtam el a településről. Nagyon jó a kapcsolat a helyi barátokkal, és arra törekszünk a családommal, hogy a mindennapjaink jól teljenek. Van egy üzletünk is, így sokat dolgozunk. Nagyon szeretek a faluban élni, és bízom benne, hogy a jövőben nagyobb lendületet kap majd a település.

Őrzik és továbbadják a hagyományt

Elkészült a falu tájháza a közelmúltban, amely bemutatja, hogyan is éltek Mátraszőlősön a két világháború között a helyiek.

– A kápolna felújítása után újabb értékkel bővült a falu. Közel 350 darab tárgy gyűlt össze, közöttük régi fotók, okiratok és egyéb értékes tárgyak, amelyeket a mátraszőlősiek adományoztak. A helyi vállalkozók is örömmel támogatták a tájház létrejöttét.

– Igyekszünk méltó módon őrizni, gyarapítani és átadni a jövő nemzedékének az itt megtalálható értékeket – mondta el korábban Nagy Ádám, a kezdeményezés ötletgazdája. Hozzátette: minden településnek kötelessége a múltat tisztelni, hiszen elődeink munkássága, hagyománya, nyelve és vallása nélkül ma nem lehetnénk itt.

Huberné Bognár Edit helyi népművelő úgy fogalmazott, hogy a tájház egy olyan világba enged betekintést, amely elődeink csodálatos életmódját mutatja be.

– A mi kis falunk mindig is gazdag kulturális értékekkel bírt, a palóc hagyományok széles skálájának különböző formái mind jelen vannak Mátraszőlős életében, különösen az 1930-as évektől – hangsúlyozta Huberné Bognár Edit, aki bízik benne, hogy az intézmény megnyitása kezdete lehet a régi közösségi formák újragondolásának és jövőbeli működésének is.
A célok között szerepel, hogy élővé tegyék az intézményt, azáltal, hogy az ünnepköröknek megfelelően rendszeres, hagyományos kézműves- és kreatív foglalkozásokat tartanának a helyi gyerekek számára idősek bevonásával. A szépkorúak ugyanis még ismerik a régi technikákat és hagyományokat, így át tudják adni tudásukat a fiataloknak.

Sőregi József ötletgazda, helyi vállalkozó

 

– Hogyan jött létre a szabadidőpark a településen?
– Ahhoz, hogy valami létre jöhessen, három dolog kell. Egy álmodozó, egy személy, aki formába önti az álmokat és még egy, aki finanszírozza. Ezúttal mindhárom én voltam. Hozzávetőleg hat-nyolc évvel ezelőtt kezdtem megálmodni ezt a helyet, majd megvalósítottam. A szabadidőpark pedig idén megnyitotta kapuit a vendégek előtt.

– Mi tesz Mátraszőlősért?
– Az elmúlt évtizedek alatt sokat tettem a faluért. Most helyben szeretném erősíteni a turizmust, amelyhez azt gondolom, összefogás kell. Olyan programokra lenne szükség a falvakban, amelyek miatt a megyébe látogatók több települést is felkeresnének amellett, hogy a nevezetességeket is megtekintik. Nagyon szeretem a gyerekeket, ezért arra gondoltam, hogy létre hozok egy helyet, ahol tartalmasan ki tudnak kapcsolódni. Ezáltal Mátraszőlősnek is adhatunk valami pluszt. Azt gondolom, hogy életet kell vinni a falvakba, mert, ha ez nem történik meg, akkor a kistelepülések elvesznek.

– Mivel várják a szabadidőparkba látogatókat?
– Általában óvodások és iskolások jönnek. Nagy szeretettel várjuk őket, mindig vendégül látjuk az apróságokat. Van két horgásztavunk, de a sporthorgászat még nem indult be teljesen. Ezeken kívül van még egy tó, ahol strandolni is tudnak a gyerekek. Van továbbá egy nagy gyümölcsösünk is nem messze, több mint ezer fával. Oda is elmehetnek a fiatalok, de emellett még számos szabadtéri játékot is be szeretnénk szerezni a számukra.

Több látnivalót is megtekinthet, aki a faluba látogat. Így például a 750 éves római katolikus templomot, amely kora gótikus stílusban épült vagy a Rákóczi-kápolnát, amely arról kapta a nevét, hogy itt pihent meg II. Rákóczi Ferenc. Itt található még a volt Jankovich-kúria, amely a 19. század közepén épült, de a Nepomuki Szent János-szobor is, amely a 18. században készült. A Függő-kői-barlangot is érdemes megtekinteni, amelyből őslénytani és régészeti leletek kerültek elő.

Forrás: nool.hu
Tóth-Nagy Orsolya
Fotók: Ladóczki Balázs